Чиновници в ЕП бесни заради "скъпа" лучена супа

Депутатите в Брюксел и Страсбург ядат като нашите - в пъти по-евтино от обикновения човек

Новини
15:19 - 15 Август 2019
1387
Чиновници в ЕП бесни заради "скъпа" лучена супа

Служителите на Европейския парламент побесняха заради внезапно увеличение на цените в стола на учреждението и заявиха, че това оставя „най-демократичната европейска институция с най-недемократичното обедно меню“, пише европейската редакция на "Политико".

Увеличенията, извършени през последните дни, докато повечето членове на ЕП и служителите на институцията са на почивка или работят извън Брюксел, са от цели 25 на сто за някои от храните. Това доведе до официално оплакване на европейските служители до синдикатите. 

Една порция пържени картофки, която преди това струва две евро, сега е 2,50 евро – увеличение с 25%, докато цената на супата на деня – лучена с чедър, се увеличи космически до 1 евро от 80 цента, също с 25 на сто.

Увеличенията включват добавяне на белгийски данък добавена стойност, който по-рано не бе таксуван за институцията, както и повишаване на цените, които съвпадат с подписване на нови договори с частни доставчици, които влязоха в сила на 5 август. За сравнение, 200 милилитра лучена супа в произволно заведение в столицата на Европа струва не по-малко от 5 евро.

„Супата е едно, но салата и дори кафето са много по-скъпи“, каза един служител на ЕП от Полша, докато хрупаше ордьовър за 8 евро. Говорителят на парламента заяви, че промените, включително новите такси за ДДС в Брюксел и планът за издаване на нови договори на нови доставчици, са били съобщени на членовете на ЕП и служителите, както преди, така и след публикуването на новия търг през декември 2018 г.   

На всичкото отгоре цените в столовете на Европейската комисия и Съвета били чувствително по-ниски – институциите, за които мнозина в парламента смятат, че вече получават ненужно благоприятно отношение от пресата и обществото. В четвъртък супа от боб от борлоти и паста в столовата в Берлеймон, изпълнителният щаб на Комисията, беше предложена само за 63 цента. В парламента минестронето беше 1,30 евро, дори по-скъпо от супата с лук от 1 евро. А какво се случва в Салатения бар? Чудовищните 1,30 евро на 100 грама в ЕП в сравнение с 82 цента за 100 грама в Комисията. Или какво ще кажете за вегетарианска чиния? Зеленчуков кус-кус беше 7,50 евро в Парламента в четвъртък, в сравнение с едва 4,95 евро за вегетариански вариант на Комисията: чили грах карне. Пържолите в Евросъвета никога не са били повече от 8 евро парчето, докато в Брюксел контрафилето е цели 9 евро, възмущават се още чиновници и депутати.