Чипирани студенти набиват бобена чорба за 80 ст.

Общество
12:43 - 13 Януари 2023
3005
Чипирани студенти набиват бобена чорба за 80 ст.

Студентите от Великотърновския университет вече се маркират с карти с чипове в столовете, за да ползват 50% намаление на храната. Чиповете се вземат от учебното заведение и дават право на преференциалните цени.

„От няколко месеца въведохме тази практика, студентите се маркират и ползват намалението. Цените, които са изложени, са за външните посетители. Те могат да се хранят на реалните цени“, обясни за „Борба“ управителят на „Студентски столове и общежития“ Иван Момински.

Около 5 лв. струва яденето в студентските столове във Велико Търново, проучи „Борба“. Менюто всеки ден е различно, а цените са достъпни. Крайната сметка зависи от предпочитанията, но със сигурност излиза доста по-евтино от местните заведения, които предлагат обедно меню.

2,78 струват пържените кюфтета, гарнитурата от пържени картофи е 57 ст., а тази от домати е 32 ст. Вратната пържола се предлага в стола за 3,88 лв., а постното ядене като яхния от зрял фасул може да бъде поръчано само за 1,63.

Класическото пилешко бутче с ориз се продава за 4 лв., колкото струва и месото с картофи. Пилешката пържола също е приблизително 3,80, а пилешката супа се продава за малко над 2 лв. За гъби с ориз желаещите трябва да платят 1,93 лв., любимите макарони на фурна се предлагат за 2,50, шопската салата струва 3,20.

Всъщност най-скъпото ястие е панираният кашкавал, който струва 5,63, а в комбинация с гарнитура от ориз и зеленчуци се доплащат още 51 стотинки. Интересното е, че салфетките също се таксуват, за тях се плащат по 3 стотинки, а филийката хляб струва 15 ст.

С чиповете обаче посочените цени се намаляват почти наполовина, затова пържолата става около 2 лева, а бобената чорба – 80 стотинки.

„Хапваме в студентските столове, не е нещо впечатляващо и засукано като в лъскавите ресторанти, но излиза доста по-евтино. Покрай пандемията бяхме отвикнали да ходим, но сега пак започнахме“, споделиха студенти.

Освен студенти в стола спокойно похапват и граждани. Клонът в центъра е предпочитан от банкови служители, прокурори, съдии и други, чиито институции са в близост. Ниските цени и добрата кухня привличат доста хора, които искат да похапнат евтино, а не в заведенията по центъра. Там основното ядене е от 6 до 9 лв., а в комбинация със супа и десерт стига дори до 15 лв. на човек. Затова освен студентския стол алтернативни са местата, където предлагат супи, сандвичи и други готвени ястия на сравнително по-ниски цени.

Три са студентските столове във Велико Търново. Единият се намира в ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, другият е в началото на главната улица „Васил Левски“, а най-отдалеченият от центъра е  в блок 3 на студентските общежития.