Чипират мозъка на 6 американци

Нещо за четене
18:53 - 04 Август 2021
5156
Чипират мозъка на 6 американци

Американски стартъп, наречен Synchron, вече е получил одобрение от съответните американски власти за провеждане на клинични изпитвания на неврочип, който ще свърже мозъка и компютъра. Това съобщава Bloomberg. Synchron преди това е тествал устройството на четирима доброволци в Австралия. Изпитването сега ще се проведе на шест пациенти в болница в Ню Йорк.

Основната задача на иновативното устройство, което ще бъде имплантирано в човешкия мозък, е да помогне на парализирани хора, които ще могат да управляват различни джаджи, използвайки силата на мисълта.

С помощта на тънка жица чипът, имплантиран в мозъка, ще бъде свързан с импланта, разположен в гръдния кош. Важно е да се отбележи, че устройството ще бъде свързано с тялото без операция, тоест с проникване през кръвоносните съдове в основата на шията. Всички манипулации ще отнемат около два часа.

Според публикацията този проект се финансира от Министерството на отбраната на САЩ. Synchron получава разрешение да тества новата технология по-рано от известната компания Elon Musk Neuralink, която преди това въвежда чипа в мозъка на примат.