Чипс от обелки и рециклиране на изсъхнал кекс - рецепти за нулев отпадък

В специален ресторант хора в неравностойно положение готвят фалшиво дърпано свинско от обелките на банан

Новини
12:59 - 19 Март 2023
3402
Чипс от обелки и рециклиране на изсъхнал кекс - рецепти за нулев отпадък

Фалшиво дърпано свинско от бананови обелки и курабии с утайка от бира. Това са примери как можем да готвим с нулев отпадък. На базата на тази философия Блажка Димитрова създава в София първия подобен ресторант в страната, предава БНР. В него тя наема и младежи в неравностойно положение. Според Димитрова, кръговият модел е подходящ начин, по който може да са базират икономиките и бизнеса.

„Готвим много различни неща всеки ден и сме се усъвършенствали в това да използваме нестандартните части на различни продукти, за да създаваме ястия като едни от емблематичните ни например фалшиво дърпано свинско от обелките на банан. Много често правим чипс от обелките на тиквичките, патладжани, моркови, картофи. Любим пример ми е изсъхнал кекс. Натрошаваме или го смиламе на дребно, на трохи и добавяме различни сметана, шоколад, ядки. Оформяме ги в скалички или бонбони“, разказа тя.

Превантивните мерки пък могат да ни помогнат да предпазим и запазим по-дълго свежи храните в хладилника си. Единият от начините е да замразим част от ястието, което сме сготвили в повече, посочва Блажка Димитрова. Друг е да подредим правилно хладилниците си като на преден план поставим тези храни, чийто срок предстои да изтече по-скоро.