Числото расте! 331 души са вече с коронавирус у нас

18 нови случая разкри Националният оперативен щаб, починалият в Банско бил недоказан

Общество
17:46 - 28 Март 2020 (обновена)
4612
Числото расте! 331 души са вече с коронавирус у нас

331 стана вече общият брой на положителните за наличие на коронавируса у нас. От началото на деня 18 души са показали + тестове за COVID-19. 122 души са настанени в болниците, от които 8 са интубирани, съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет. 

На въпрос за темповете на растеж у нас, проф. Мутафчийски отсече: "Не сме започнали още, много ви моля. Никакво плато няма". "Единственото успокояващо нещо е, че нямаме смъртност. Няма как да се скрият труповете. Имаме петима починали", добави той. 

И уточни, че починалият в благоевградската болница 55-годишен мъж все още не е доказан за наличие на COVID-19, защото едната му проба е била положителна, а друга е посочила негативен резултат. Затова засега официалният брой на починалите у нас все още е 4. 

По повод назряващия бунт в столичната "Св. Анна" заради отказ част от контактните лица - медици, третирали пациенти с коронавируса, да бъдат тествани, проф. Мутафчийски увери, че всички от първа линия са били подложени на проби. "Не можем да тестваме цялата болница", каза още той. 

Началникът от ВМА предупреди колегите си да не бързат с тестването на лекуващи се пациенти. "Не са минали още 5 дни от началото на симптомите, те тестват. Само днес така е било изгубено времето за 15 проби", ядоса се Мутафчийски. 

Днес са били изписани още двама пациенти - от "Пирогов" и от ВМА, с две последователни отрицателни проби.