Чистка по върховете на Китайската комунистическа партия

Свят
12:29 - 18 Юли 2024
1787
Чистка по върховете на Китайската комунистическа партия

Китайската комунистическа партия прие оставката на бившия външен министър Цин Ган от Централния комитет, съобщи агенция Синхуа. Това се случи по време на важна среща на най-висшия изпълнителен орган на партията.

Централният комитет обяви, че е изключил бившия министър на отбраната Ли Шанфу, както и бившия командир на ракетните сили на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) Ли Ючао за "сериозни нарушения на дисциплината и закона", което е евфемизъм за корупция.

Миналия месец Ли Шанфу беше изключен от Комунистическата партия по обвинения в подкуп, като част от мащабна антикорупционна кампания, която обхвана двама бивши министри на отбраната и девет висши генерали.

Цин Ган беше внезапно освободен като външен министър през юли миналата година, след само седем месеца на поста, и оттогава не е бил виждан на публични места. Ли Шанфу беше отстранен като министър на отбраната през октомври миналата година без обяснение, преди да бъде разследван за корупция.

Тези действия са част от продължаващата антикорупционна кампания в Китай, която има за цел да прочисти редиците на Народно-освободителната армия и държавната администрация.