Чистят сградата на НС за новите депутати

Политика
19:37 - 10 Април 2023
1487
Чистят сградата на НС за новите депутати

В следващия парламент ще има депутати, които се завръщат след дълго отсъствие и други, които ще прекрачат прага му за първи път. Подготвена ли е сградата на Народното събрание да посрещне новите депутати?

Днес в парламента кипеше усилена работа, за да може всичко да е готово за тържественото откриване. Разпределението на местата в залата ще бъде по различен начин в сравнение с предходното НС.

Първите основни задачи на шестте парламентарни групи - да изберат председател на Народното събрание и да бъде избрано редовно правителство.

Само ден преди да удари първият звънец на 49-ото НС и новите депутати да положат клетва, в парламента кипи усилена работа.

„Ремонти не са правени, но всички зали и всички общи помещения са напълно почистени и подредени - готови за тържественото откриване”, обясни Цветомира Жекова - директор „Връзки с обществеността”.

Стаите на новите депутати бяха разчистени, осветлението беше проверено, а общите части почистени. „И има пълна готовност да посрещне новите депутати от 49-ия парламент”, допълни Жекова. Остава и табелките с имената на новите депутати да бъдат сложени на пощенските им кутии.

В сряда 240 народни представители ще прекрачат прага на парламента и ще формират шест парламентарни групи.
„Направена е профилактика на системата за гласуване. Както и се изготвят поименните карти за гласуване на депутатите”, уточни Жекова.

И този път разпределението на местата в пленарната зала не мина гладко. Все пак консенсус ще бъде намерен, за да е ясно къде сядат новите депутати.

„На първото тържествено заседание депутатите следва да положат клетва, а най-възрастният да го открие. За този парламент това отново е Вежди Рашидов”, коментира Жекова.

Ще бъде ли избран председател на парламента в първия ден - това е въпрос, който ще вълнува до последно след безпрецедентната ситуация в 48-ото Народно събрание, когато на депутатите бяха нужни три дни, за да изберат за председател Вежди Рашидов и то не без скандали.

Рашидов от ГЕРБ ще бъде доайен. От неговата партия ще бъде и най-младият депутат в този парламент - Георги Кръстев. 12-и мандат като депутат ще започне Рамадан Аталай от ДПС.
Ако и в новия парламент партиите не успеят да излъчат правителство, според Конституцията президентът трябва да назначи нов служебен кабинет.