Член на ДБ спъвал метрото до лифта за Витоша

Борис Милчев получавал консултантски хонорари от мола, покрай който ще мине железницата

Новини
21:23 - 24 Юни 2020
2996
Член на ДБ спъвал метрото до лифта за Витоша

Бъдещето разширение на метрото към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт бе блокирано за трети път в комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет.

Този път причината бе консултантски договор на човек на “Демократична България”, който хем получавал консултантски хонорар от мола, покрай който ще минава подземната железница, хем критикувал проекта.

Това е неуспелият кандидат за общински съветник от коалицията Борис Милчев, който в момента е експерт към комисията по архитектура. А самият той отхвърли обвиненията в продължилото три часа заседание.

Опозицията блокира и доклада на главния архитект на София Здравко Здравков за промяна на подробни устройствени планове на бъдещото трасе. Аргументът на общинския съветник Борис Бонев от “Спаси София” бе, че на предишното заседание е поискан анализ дали има нужда от трасето, защото наземен транспорт би бил в пъти по-евтин.

В точка разни обаче шефката на комисията Силвия Христова от ГЕРБ отново върна дебата за метрото до Витоша. Първо изчете писма от инвеститори, които подкрепят строежа на отсечката на метрото. После - друго писмо с обвинения в конфликт на интереси, изпратено от Сотириос Янакудакис, от “София Саут Ринг Мол”. В него гъркът пише, че експертът на комисията Борис Милчев от “Демократична България” е имал подписан договор за консултантски услуги с фирмата на Янакудакис от 29 юни 2017 г.