Членоукротителят Цветан Цветанов

Илюзията за незаменимост е прерогатив на посредствеността

Коментар
16:23 - 11 Ноември 2019
13290
Членоукротителят Цветан Цветанов

В неделя сутринта си пуснах малко Жени Марчева по Би Ти Ви да погледам баджаци и що да видя – дават някакъв стар филм на Емир Кустурица. Стори ми се, че зърнах Гърга Питич или Матко Дестанов, но не било никой от тях. Най-било Цветан Цветанов, изтупан с карирано сако и велурени панталони в цвят бордо, който обсъждаше местните избори и ситуацията в управляващата партия.

Като изключим вида на ромски ерген на годежа на брат си, бившият Втори в ГЕРБ впечатли с анализаторските си умения И със звероукротителските. Както индийските факири укротяват кобри, а дресьорите в цирк „Балкански” – лъвове, Цветанов от месеци укротявал… членове. Партийни членове, които искали да напуснат, но той ги спирал, сигурно с ослепителния блясък на велурените си гащи.

Колкото и да се стараеше скромно да ни убеди, че животът продължава и след оставката му, Цветан всъщност в типичния си афористичен стил, съставен от три израза, ни втълпяваше обратното. Че нещата уж са си същите без него, ама не баш. Резултатите падат, доверието се срива, Мая изгрява – с други думи, ГЕРБ живи да ги ожалиш – до 3 месеца ще се радват на електорат като на Веселин Марешки преди да пусне бензин по 1,90.

Шефът на Евроатлантическия център за сигурност освен неописуем вкус към дрехите, явно е пипнал и бацила на собствената си незаменимост, докато повече от десетилетие се ползваше с индулгенцията на въздесъща дясна ръка на партийния лидер. Обаче изведнъж, когато му набиха шута, се оказа, че не е бил необходим никому, освен на Веселин Маринов. ГЕРБ си пердаши Корнелия по инерция, със или без анализите на Цв. Цв.

Всъщност, проблемът не е в Цветанов, а в народопсихологията ни. Всеки треторазреден нагаждач, получил висока позиция, се смята за венчан за народната любов и теманетата на блюдолизците. И когато си тръгне, остава много учуден, че и без него нещата си вървят по същия начин, а често и много по-добре.

Вие какво мислите, че ще се случи след оставката на впиянчения функционер Борислав Михайлов с българския футбол? След 15 години алкохолни изпарения и прегръдки с шефовете на УЕФА, Перуката ни докара до 0:6 с Англия и си наби камшика с размахан пръст – един вид: „Сега ще видите вие, като ме няма!” И какво ще видим, Перуци? Ще почнем да падаме с по 0:9 ли? Вместо с Малта, ще правим равни с Люксембург? Голям праз.

Би Ти Ви ще падне ли до нивото на врачките в „Канал 2001”, след като Слави Трифонов си тръгна? БНР ще се самозакрие ли без Светослав Костов? КПКОНПИ взриви ли се без Пламен Георгиев?

Илюзията за незаменимост е прерогатив на посредствеността. Истинската личност добре знае цената си. И че на този свят незаменими са само мама, татко, баба и Владимир Владимирович Путин.