Чочо, ти, който си на небето!

Култура
13:27 - 11 Юни 2021
10570
Чочо, ти, който си на небето!

"Днес един от най-големите артисти на България щеше да навърши 57 години. Петър Попйорданов-Чочо оставя ярка следа на велик актьор и човек на сцената на Народния театър, където прави най-паметните си роли - „Хъшове“, „Сън в лятна нощ“, „Бурята“, „Човекът, който прави дъжд“, „Вишнева градина“, „Декамерон“. Поклон!" Това написаха от Народния театър по повод рождения ден на Чочо, който уви си отиде преди 8 години. На днешния ден много колеги на актьора публикуваха в профилите си негова снимка.

За 49 години живот и 24 години кинокариера Петър Попйорданов, или Чочо, както го наричат всички, се снима в 38 филма и тв сериала. Той постави в българското кино два рекорда, които едва ли някога ще бъдат надминати, споделят от фейсбук групата "Българско кино".

Първият. Завършва НАТФИЗ със 7 (седем!) филма зад гърба си и веднага е обявен за нов секссимвол в киното ни.

Вторият. На Кинофестивала във Варна през 1994 г. получава „Златна роза“ за най-добра мъжка роля за участието си в цели 6 (шест!) филма: „Граница“, „Онова нещо“, „Кладенецът“, „Козият рог“ (римейка на Николай Волев), „Вампири, таласъми“ и „Сезонът на канарчетата“. А тогава той е само на 30 години.

Кадър от филма на Иван Андонов "Вчера". Георги Русев, Чочо Пойорданов, Георги Стайков и Христо Шопов


Чочо е роден на 11 юни в семейството на лекарката Катя Попйорданова и дългогодишния директор на Киноцентър „Бояна“ –  Иван Попйорданов. Завършва в класа на великия режисьор проф. Крикор Азарян през 1989 г. и прави дебюта си през същата година с ролята на Питър Пан в Театър „София”. Известно време работи в Театър „София” и МГТ „Зад канала“, а до смъртта си играе в Народен театър „Иван Вазов“.

С Валери Йорданов в "Хъшове"

Освен за театъра Чочо не остава незабелязан и в киното. Ролята, която го прави известен буквално за часове, е на Костов („Вчера“, реж. Иван Андонов). След това предстоят много роли за Попйорданов – „А сега накъде“(1988 г.)– Димо, „Граница“(1994 г.)– Попа, „Дунав мост“ (1999 г.)– Джими и много други. Последната си роля в киното Чочо прави в сериала „Под прикритие“, където успешно се превъплъщава в образа на полицая Момчил Нешев. 

Несъмнено най-запомнящата се роля на Чочо в театъра е на Македонски в спектакъла на Александър Морфов "Хъшове", чиято премиера е през 2004 г. Спектакълът в момента не се играе поради неясни причини и зрители и актьори стартираха подписка за неговото възстановяване на сцената на Народния театър. До ден днешен целият екип на „Хъшове“ показва своята обич и уважение към Чочо, като след края на представлението всички аплодират към небето.

"В България да си актьор е сложна работа, както и да си журналист, ти го знаеш много добре. Това е къртовски труд, миньорски труд. Ето аз идвам оня ден от Кърджали, където хората стачкуват, от Мадан, Рудозем и така нататък. Актьорската работа е същата-студени гримьорни, излизаш пред публиката, трябва да се покажеш, трябва да работиш", изповяда се Чочо в интервю в предаването „Ники Кънчев Шоу" по Дарик радио на 12 април 2012 г.

"Има мои колежки, които казват: "Чочо, разбери, не можеш да имаш всички жени на този свят". Да, така е и нямам такова желание. Искам да имам жена, която да обичам, която да е до мен. (...) Даниела е най-хубавото нещо, което имам. Това е най-големият ми подарък в живота, защото ако не беше Даниела, нямаше да бъда до теб", откровен бе актьорът година преди внезапната си смърт.

На въпрос дали тя го приземява той отвърна: "Да, един близнак много трудно се приземява, не знам дали знаеш?" Чочо призна на Ники Кънчев, че покойният астролог и негов приятел Иван Станчев му казал, че в него живеят най-малко 17 души. "Тежко е за хората около мен, но съм тежък характер, защото професията на актьора първо е идиотска, но съм си я избрал, никой не ме е карал насила", призна още Попйорданов.

"Не се притеснявам от стареенето. Освен бунтовническа и попска моята фамилия е и планинарска. Знам, че качването на върховете е в основата на мисията на всеки един от нас. Но това, което съм научил от дядо ми, от баща ми и от себе си, от собствения си опит, е, че е много хубаво да можеш и да слезеш. Защото повечето хора губят силите и се провалят тъкмо при слизането", изповядваше се Чочо Попйорданов. Той си отиде месец преди да навърши 50.

Преди 8 години - в ранните сутрешни часове на 5 май 2013 г. навръх Великден и ден преди Гергьовден издъхна Чочо Попйорданов. Обичаният и талантлив актьор си отиде след тежки травми, причинени от нелепо падане на гроба на майка му в частните Боянски гробища ден по-рано. По-малко от месец преди да почине Петър Попйорданов загуби майка си - известната лекарка д-р Катя Попйорданова. Той бе отишъл на гроба й да сади цветя, но загубил равновесие и паднал от близо два метра на каменна плоча.

Ударът е фатален - звездата на Народния театър бе настанен в “Пирогов” с тежка двустранна мозъчна контузия, с двустранно счупване на черепните кости, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Той бе изпаднал в кома. Уви не се събуди.

Чочо бе голям талант, искрен човек, романтичен, обичащ, емоционален мъж, верен приятел. Мъж, обичащ предизвикателствата и живеещ на ръба. Хъш. Такъв ще го запомнят стотиците му приятели.