Чорбанов: Бях 12 дни в болница, имах тежки поражения на дробовете

Лекували професора по стандартна терапия - с коктейл от медикаменти

Здраве
09:05 - 15 Май 2021
9575
Чорбанов: Бях 12 дни в болница, имах тежки поражения на дробовете

"Никой не е застрахован от срещата с коронавируса. Но това не означава, че трябва изцяло да промените начина си на живот. Разбира се, че това може да звучи лекомислено в нечии очи. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше, нищо видимо от многото неща, за които се писа. Нямах никакъв апетит и тогава усетих, че нещо не е наред."

Проф. Андрей Чорбанов от БАН разказа за своята среща с коронавируса.

Кръвната картина вече показа, че нещата никак не са добре. Не редувах подобрение и влошаване, не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Действително имах тежки поражения на дробовете. Сатурацията ми падна доста под границата. Лекуваха ме по стандартна терапия - коктейл от медикаменти. Бях 12 дни в болница", сподели той пред БНТ.

"Срещата ми с вируса не промени моите възгледи. Това исках да кажа на обществото - вирусът естествено, че съществува. Не трябва да страдаме от такова раздвоение на личността - той не съществува, но ние правим ваксина за него. Стартирахме и втори проект, при който ще разработим два различни варианта на прототипи. Варианти на вируси винаги ще има и ние трябва да бъдем подготвени.", обяви Чорбанов.

"Всяка държава, която има своя разработка може да бъде в бъдеще по-независима. Тази есен аз ще представя нашата ваксина пред Световния конгрес по ваксините пред научната общественост на планетата. Малко странно бе чужди държави да имат интерес към нашите разработки, а нашата да няма", допълни той.