Човечеството изстива

Средната температура на тялото от 37 градуса днес е 36,4°C

Мистика
17:30 - 31 Октомври 2020
5843
Човечеството изстива

Температурата на човешкото тяло, считана за най-важния биомаркер за оценка на здравето, непрекъснато намалява. Това се случва с хората в различни части на света и учените все още не успяват да открият причината за странния факт.

Известно е, че първото нещо, на което лекарите обръщат внимание, когато оценяват здравословното състояние, е телесната температура. Нейните промени са изключително важни. Преди почти 200 години германският лекар Карл Вундерлих установява, че за човешкото тяло температурата от 37,0°C е норма. Но след години този параметър претърпява драстични промени.

Британски лекари през 2017 г. определят нормалната човешка температура на 36,6°C. Две години по-късно американски учени от Пало Алто в Западна Калифорния задават нов параметър - 36,4°C.

Изследователи от Калифорнийския университет анализират ситуацията с понижаване на температурата сред жителите на Боливия и установяват, че за 16 години наблюдение тя намалява с 0,05°C всяка година. Интересно е, че подобни промени в други региони на планетата са отнели почти 200 години.

Първоначално изследователите решават, че понижаването на човешката температура е свързано с развитието на медицината, подобряване качеството на хигиената и намаляване броя на инфекциозните заболявания. След дълго проучване тази хипотеза не е потвърдена и все още не е възможно да се установи причината за понижението на телесната температура на човека.

Учените имат няколко версии, които тепърва ще бъдат тествани. Някои изследователи смятат, че тази аномалия може да е свързана с процесите на глобално затопляне.