Човек на Вилдерс ще р ешава дали Нидерландия да ни пусне в Шенген по суша

Назначението на Ингрид Кунради не е добра новина за България

ЕС
22:40 - 21 Юни 2024
4210
Човек на Вилдерс ще решава дали Нидерландия да ни пусне в Шенген по суша

Ингрид Кунради е бъдещият държавен секретар за правосъдието и сигурността, който отговаря и за миграцията. В това си качество тя ще бъде човекът, който при гласуване в Съвета на ЕС трябва да реши от страна на Хага въпроса за влизането на България в Шенгенското пространство и по суша.

Очаква се новото правителство на Ниската земя да встъпи в длъжност идната седмица. 36-годишната Кунради е съпартийка на добре познатия у нас Герт Вилдерс. Неговата крайнодясна Партия за свободата (ПС) спечели парламентарните избори в Нидерландия през ноември 2023 г. Преди години Вилдерс искаше България да бъде изключена от ЕС.

В новия кабинет ще влязат също дясноцентристките Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на отиващия си премиер и бъдеш генерален секретар на НАТО Марк Рюте и Фермерско-гражданско движение (ФГД), както и центристите от Нов обществен договор (НОД).

Кунради е бивша учителка по пиано. Тя се е присъединила едва през тази година към Партията за свободата, която я номинира за поста. Преди това е оглавявала регионалната партия Leefbaar Rotterdam, чието название в превод означава „Годен за живеене Ротердам“. Тази формация е дясна и настоява за по-строги мерки срещу миграцията и по-твърди действия на полицията срещу престъпността.

Бъдещ вътрешен министър пък е бившата съдийка Юдит Ойтермарк. Тя е от НОД. Макар вътрешният министър на Нидерландия да не участва в Съвет „Вътрешни работи“, когато се решава влизането в Шенген, той играе важна роля при обсъждането дали страната да каже „да“ или „не“.

И двете назначения, меко казано не са добра новина за България, коментираха нашите събеседници от Хага.

Както е известно, за влизането ни по суша в Шенген, както и за това на Румъния, е необходимо пълно единодушие сред 27-те страни членки. Единствено заради Австрия двете страни бяха приети в пространството за свободно пътуване само по въздух и вода.

Има сериозна опасност Нидерландия, която до последно беше само против България, сега отново да ни каже „не“. Източниците ни изтъкнаха няколко причини. Една от тях е, че, за разлика от Румъния, имаме граница с Турция, откъдето идват доста мигранти. Друга причина е нестабилната политическа обстановка у нас.

Както е известно, ПС е евроскетпична партия, макар отдавна да е изоставила идеята за излизане на Нидерландия от ЕС.

НОД пък бе партията, заради която едва не се стигна до конфузна ситуация. Това се случи през декември 2023 г., когато правителството на Ниската земя свали ветото си срещу влизането ни в Шенген. В съответствие с националното законодателство последната дума има парламентът в Хага. В последния момент обаче бе внесено предложение Нидерландия да пусне България само по въздух и вода, като по този начин подкрепи позицията на Австрия. Резолюцията бе изготвена от НОД. При това тя получи повече гласове „за“, отколкото „против“. Но не събра необходимото абсолютно мнозинство и по тази причина не мина. Любопитното е, че депутатите на Вилдерс изобщо не участваха в този вот. Сега обаче нещата могат да бъдат различни, предупредиха нашите източници.