Човек пораства след 30-тата година

Едва тогава мозъкът се развива напълно

Мистика
22:37 - 10 Декември 2020
5107
Човек пораства след 30-тата година

Човешкият мозък е напълно развит след 30-тата година, твърдят учени, цитирани от Дейли мейл. Въпреки че официално пълнолетието настъпва на 18-годишна възраст, идеята, че тогава се слага началото на зрелостта, става „все по-абсурдна“. Причина за това е, че на тази възраст мозъкът все още преминава през основни промени.

Да дадем дефиниция кога човек преминава от детство в зрелостта, изглежда все по-абсурдно. Преходът е много по-нюансиран,казва проф. Питър Джоунс от университета Кеймбридж. Според него точната дефиниция на процеса на израстване е по-удобна за образователната система, здравеопазването и правната система, но не съответства на реалното развитие на личността.

Няма детство и след това зрелост. Хората вървят по път, те са на траектория, отбелязва проф. Джоунс. Макар че мнозина от младите хора се специализират в дадена област още в училище или в университета, на мозъка им са нужни още поне 10 години, за да се развие напълно.

Проф. Даниъл Гешуинд от университета на Калифорния в Лос Анджелис изтъква, че мозъчното развитие е напълно индивидуалн. Ученият е категоричен, че образователните системи по света масово грешат като се фокусират върху групите вместо върху отделните ученици и студенти.