Човекът , който минава през стени

Заради телепортацията си полякът често е вкарван в затвора

Мистика
13:11 - 31 Октомври 2019
9043
Човекът, който минава през стени

В края на 19-ти и първата половина на 20 век в Полша живее човек с необикновени способности - Януш Квалежек може да минава през стени. Необичайната му способност е не само документирана, но и изучена в лаборатория.

Когато е на 12 години, Януш е обвинен от дядо му, че ме е счупил въдиците. Момчето няма нищо общо и отрича през сълзи. Ядосаният дядо не му вярва и го заключва в килера. Момчето побеснява вътре, защото с приятелите му са планирали да плуват във Висла, а Казимир е обещал да донесе и покаже новия американски нож с четири остриета, шило и ножици. Гневното момче се хвърля върху стената като тигър и изведнъж се оказва навън в коридора на къщата. Никой не го вижда и той побягва към Висла. Скоро родителите му спират да го наказват със затваряне в килера, защото всеки път синът им необяснимо успява да се измъкне. Опитват се да го заключат в банята, но резултатът е същият.

През 1905 г. 25-годишният Януш Квалежек е задържан от полицията за участие в стачка и изпратен в затвора. След  четири дни на масата на директора на затвора лежи рапорт, в който пише: „Арестуваният Януш Квалежек необяснимо е изчезнал от килията“. Той е заловен отново и пак е пратен в затвора, откъдето „бяга” още на следващия ден. Квалежек си спечелва репутация на „човек, проникващ през стени” и става герой на вестниците.

През 1922 г. съдбата среща Квалежек с полския теоретичен физик Хайнрих Шоколски. Срещата става в затвора. Квалежек е задържан  за пореден път, за което казва на професора, че именно със затвора плаща необикновената си дарба. Хайнрих Шоколски  е задържан за участие в студентските вълнения. Ученият е първият човек, който не се надсмива над Януш, когато го чува да казва: „Просто мога да минавам през стени”. Така двамата се сприятеляват и физикът започва да изследва Януш.

Сред колегите си Хайнрих Шоколски има славата на ексцентричен учен, интересуващ се от явления, които науката не можеше да обясни, като полтергейст, телекинеза, прераждане и т.п. След като получава от Януш отговор на въпросите си, ученият го мори да демонстрира как минава през стени. Януш изпълнява желанието на професора, но не веднага, а през нощта, когато за пореден път изчезва от затвора. Прави го обаче пред очите на будния Шоколски.

След като ученият е освободен, той открива Квалежек и го кани в лабораторията си, за да изследва телепортацията. Януш се съгласява. Той неколкократно преминава през стени в присъствието на Шоколски и неговия лаборант Адам Станкевич. Ученият записва, че по време на експериментите телесната температура и сърдечният ритъм на пациента се променят. „Напускайки”, Януш оставя мазен отпечатък на тялото си върху стената. Той преминава през дърво, тухла, бетон и всички други материали с изключение на стъклото.

Ученият излага теорията, че Квалежек има способността да създава специфично енергийно поле около себе си, в рамките на което материята променя свойствата си. Нито едно от многобройните устройства обаче не регистрира проявите на това „X-поле“, както го нарича Хайнрих Шоколски. Той е във възторг и планира поредица от експерименти, но така и не успява да завърши изследването. Веднъж Януш Квалежек влиза в стената и не излиза от обратната страна. Явно полякът остава завинаги някъде между световете.