Човекът на Бобоков за посланик в Нигерия няма агреман

Жоро Кираджиев бе споменат в кореспонденцията между Пламен Узунов и шефа на "Приста ойл"

Новини
20:53 - 24 Юни 2020
5391
Човекът на Бобоков за посланик в Нигерия няма агреман

Жоро Кираджиев, чието име се появи в кореспонденцията на президентския съветник Узунов и бизнесмена Бобоков като кандидат за посланик, всъщност няма агреман от Нигерия. Името му е минало през съгласувателните процедури в София между Министерския съвет и президенството, но от Абуджа все още не е получен положителен отговор.

Жоро Кираджиев не е дипломат от кариерата, бил е търговски представител в посолството ни в Сирия навремето, а по-рано, още през социализма е работил като представител на "Родопа инпекс" в Либия.

Бизнесинтересите на Бобоков в Либерия всъщност са наложили лобирането пред президента за посланическото му назначение в Абуджа, Нигерия.

Обяснението за това е просто, тъй като България няма своя дипломатическа мисия в Монровия. Посолствата ни за Африка на юг от Сахара са само три - Етиопия, Нигерия и Република Южна Африка. Посолството ни в Абуджа е това, което покрива цяла Западна и Централна Африка, включително и Либерия, където е бъдещия проект с пристанище на Бобокови. Предишният български посланик в Абуджа е бил официално акредитиран също за Бенин, Гана, Екваториална Гвинея и Демократична република Конго.

Лобирането на бизнесмена е целяло вероятно и решаването на друг сериозен проблем - създаденото недоверие между институциите на президента и Министерството на външните работи, респективно Министерския съвет. Така всъщност е била улеснена процедурата по съгласуване, в която и до днес десетки кандидат посланици са блокирани заради дрязгите между правителството и държавния глава.