Човешка грешка довела до изтриване на 400 000 файла от крими досиета

Унищожени са ДНК данни и друга информация за заподозрени във Великобритания

Новини
13:02 - 19 Януари 2021
757
Човешка грешка довела до изтриване на 400 000 файла от крими досиета

Човешка грешка е довела до изтриването от компютрите на британската полиция на стотици хиляди данни за ДНК и друга информация от досиетата на заподозрени за криминални престъпления, заяви в долната камара на британския парламент министърът, отговарящ за полицията, Кит Молтхаус.

Кит Молтхаус заяви, че служителите работят денонощно в опит да възстановят изтритите данни. Той допълни, че по оценка на министерството на вътрешните работи загубената информация не представлява пряка опасност за сигурността на обществото.

Разследването на криминални случаи обаче може сериозно да пострада. Повече от 400 000 файла от досиета на заподозрени са били изтрити.

Грешката е станала по време на рутинна процедура по поддръжката на сървъра, който съхранява общо над 13 милиона досиета.

„Незабавната ни задача през следващите дни е да възстановим информацията и да гарантираме, че останалата част в компютъра е защитена и може да бъде използвана“, отбеляза Кит Молтхаус в парламента.

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър призова министърът на вътрешните работи Прити Пател да поеме лично отговорност по случая.

Стармър, подобно на Молтхаус, нарече ситуацията „много сериозна“.