ЧРД! Гигантът Кеворкян отказва да празнува 80

Кеворк не изпуска пулса на обществените дела, но откакто овдовя избягва публичните изяви

Култура
15:30 - 11 Септември 2024
3350
ЧРД! Гигантът Кеворкян отказва да празнува 80

Бащата на "Всяка неделя", емблемата на обществената ни телевизия в период от повече от 3 десетилетия - Кеворк Кеворкян, днес навършва 80 години. Големия си юбилей обаче журналистът, писател и медиен експерт ще посрещне в самоналожен остракизъм и без купони в дома си в Бояна.

След смъртта на втората си съпруга Джени през 2006 г. тв иконата постепенно намали публичните си изяви. Срещите му с приятели и делови партньори намаляха, но въпреки това той остава активен и коментира всички актуални обществени въпроси, а води и своя колонка в най-тиражния столичен седмичник "Уикенд".

"След смъртта на жена си живея с дупка в сърцето", споделя журналистът в едно от редките си интервюта и въпреки изминалите години, не му е до купони.

Уникално фото: Кеворк в Мадрид със Симеон Втори и Александър Чирков, 1996 г.

Кеворк Таквор Кеворкян е роден на 11 септември 1944 г. в град Сливен, като дете на бежанци от Армения. Историята на семейството му носи тежестта на бягството от турските преследвания. Майка му е била едва на година, когато семейството бяга от Адана. „По време на пътуването са искали да я оставят, за да не издава с плача си бежанците, но накрая са я върнали обратно“, споделя Кеворкян в интервю от 2012 г. Баща му също преживява драматично бягство, бягайки от Родосто на 13-годишна възраст.

Детството на Кеворк е белязано от любовта към книгите. Нишан Савулян, негов съученик и приятел, спомня, че Кеворкян е бил известен с ненаситния си интерес към литературата и киното. „Докато всички от нас започваха да четат, той винаги беше няколко стъпки пред нас, изгълтал вече българската и световната класика“, разказва Савулян.

Въпреки че Кеворк Кеворкян завършва право в Софийския университет през 1970 г., съдбата му го отвежда в журналистиката. В интервю той разказва как е споделил на баща си, че иска да стане журналист, а не юрист. Баща му е предупредил, че преди 9 септември вестникарите в Сливен са били сред най-окаяните хора, но все пак не се е противопоставил на избора на сина си.

„Всяка неделя“ – емблемата на БНТ

През 1979 г. стартира предаването „Всяка неделя“, което се превръща в най-популярното в историята на Българската национална телевизия. Под водещството на Кеворк Кеворкян, предаването е било следено от над 5 милиона зрители до 1990 г. и е прекъсвано и възстановявано няколко пъти през годините.

През 1988 г. предаването е спряно заради интервю с академик Николай Амосов, който по време на телевизионен мост от Киев заявява, че лозунгът „Пролетарии от всички страни, обединявайте се“ е най-голямата заблуда. Този акт води до спирането на „Всяка неделя“ от тогавашния тоталитарен режим, като предаването е възстановено след 10 ноември 1989 г.