ЧРД НА ПУТИН : Хакери "занулиха" най-голямата медийна компания в Русия

Актуални новини
15:57 - 07 Октомври 2024
1771
ЧРД НА ПУТИН: Хакери "занулиха" най-голямата медийна компания в Русия

Хакери атакуваха най-голямата държавна медийна компания в Русия - Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, съобщават местни медии. Атаката се случва на рождения ден на руския диктатор Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца.

Компанията управлява няколко национални телевизионни канала, включително "Россия 1" и "Россия 24", както и повече от 80 регионални телевизионни и радиостанции. Информацията сочи, че в момента е прекъснато онлайн предаването на повечето програми. 

"Онлайн излъчването и вътрешните услуги не работят, дори интернет и телефоните са изключени. Това ще отнеме много време. Чух, че са изтрили всичко от сървърите, включително резервните копия", заявява анонимен източник пред Gazeta.ru, който нарича атаката "безпрецедентна".

Базираният в Санкт Петербург новинарски сайт Fontanka.ru написа, че е "проверява информация от потребители, че не могат да гледат "Россия 1" и "Россия 24".

Независимият новинарски сайт "Говорит НеМосква" съобщи, че онлайн излъчването и вътрешните услуги на общоруската компания не работят, като се позова на читатели. Изданието публикува няколко скрийншота, на които се вижда грешка 503 при опит за отваряне на страница. 

Независимият журналист Александър Плюшчев цитира източник, който е категоричен, че целият новинарски комплекс на "Россия 1" не работи от 5 ч. тази сутрин. 

От Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания са отказали пред Gazeta.ru да коментират атаката.