Чудесата започват преди раждането на Йоан Кръстител

Заченат е като Исус Христос от Дух Свети

Мистика
15:03 - 24 Юни 2020
3994
Чудесата започват преди раждането на Йоан Кръстител

На 24 юни според народния календар е Еньовден, а според православния канон се отбелязва раждането на Свети Йоан Кръстител, известен и като Предтеча за идването на Божия Син Исус Христос. Това е един от 6-те празника на Кръстителя през годината. Свързан е и с началото на слънчевия кръговрат към зимата, когато денят започва постепенно да намалява, за да се изравни с нощта през септември и да достигне зимния си минимум на 21 декември.

Свети Йоан Кръстител е от онези библейски герои, които започват да творят чудеса, още преди да са се родили. Самото му зачеване е чудо, тъй като според каноничните текстове родителите – Захарий и Елисавета, били много възрастни и вече не се надявали да станат родители. Но архангел Гавраил се явил на свещеника Захарий и му възвестил, че ще има син. Като земен човек Захарий не повярвал и бил наказан с онемяване до деня на раждането на Йоан. Зачеването на Кръстителя станало чрез Светия Дух – точно така, както заченала и Дева Мария. Когато майката Елисавета била в 5-я месец, при нея дошла братовчедка й Мария Богородица, за да сподели за получената вест, че тя ще стане майка на Спасителя. Когато Мария влязла при Елисавета, бебето проиграло в корема на майка си.

След три месеца Елисавета родила момче. Всички очаквали, че то ще носи името на баща си Захарий. Но онемелия баща написал на една дъска името на детето – Йоан, показал написаното и в този миг проговорил. Зарадвал се, благодарил на Всемогъщия и изрекъл пророчества за предстоящото идване на Спасителя на света - Месията, на когото синът му Йоан ще стане Предтеча.

Половин година по-късно Дева Мария родила Исус, а цар Ирод наредил да се изтребят всички невръстни момчета, за да не му отнеме някой от тях властта. Чувайки ужасната новина, Елисавета отишла със сина си Йоан в пустинята и се скрила в пещера. Бащата Захарий не казал на войниците на Ирод къде се крият жена му и синът му и бил убит в храма. След около три години Елисавета също починала в пустинята. Малкият Йоан заживял в пустинята, покровителстван от ангел пазител. До 30-тата му години това бил неговият дом. Хранел се с корени, насекоми и мед от диви пчели. Дрехите му били камилски кожи. Около 30-тата година започнал да проповядва и възвестил идването на Спасителя.