Чудо! Австралиец, загубил се с лодка в океана, открит жив след 3 месеца

Тим Шадок оцелял благодарение на кучето си Бела, което му вдъхвало сили в откритото море

Нещо за четене
18:46 - 19 Юли 2023
7369
Чудо! Австралиец, загубил се с лодка в океана, открит жив след 3 месеца

През април 51-годишният австралиец Тим Шадок и кучето му Бела потеглят с катамарана си от Ла Пас, Мексико към Френска Полинезия, разположена на разстояние от около 6000 километра. Плановете им обаче внезапно претърпяват драстичен обрат, когато електрониката на плавателния съд е сериозно повреденa от бурното море. И така те близо 100 дни прекарват в океана, без храна и прясна вода. Оцеляването им граничи с чудо!

Австралиецът е отслабнал с 20 кила след 3-месечния престой в открития океан

Мъжът и кучето му случайно са забелязани от хеликоптер миналата седмица, а впоследствие са спасени от рибарска лодка след цели три месеца, прекарани в морето. Шадок и Бела са оцелели, хранейки се със сурова риба и пиейки дъждовна вода. Пред австралийски медии лекарите, прегледали мъжа, казват, че и той, и домашният му любимец са в изненадващо добро състояние. Тим Шадок е отслабнал с над 20 килограма за този период от време, но иначе бил в сравнително добро здраве.

Кучето Бела също прекарва три месеца на катамарана заедно с Шадок

След спасяването си Шадок споделя, че последните месеци са били "наистина тежко изпитание". "Просто имам нужда от почивка и добра храна, защото бях сам в морето толкова дълго време", каза той. "Иначе съм в много добро здраве."

Експертът по оцеляване Майк Типтън, цитиран от телевизия АРД, подчертава, че Шадок е имал огромен късмет. Откриването на такава малка лодка в океана е "като намиране на игла в купа сено". Фактът, че кучето е било там, вероятно е "помогнал изключително много" по време на дългия период без контакт с хора, казва още Типтън. "Мисля, че това е имало решаващо значение", добавя експерта по оцеляване.