Чудо! Безработицата в България по-ниска от средната за ЕС

Едва 4.3% от българите са на пазара на труда, при средно 6% за Европейския съюз

Свят
19:10 - 14 Август 2022
2376
Чудо! Безработицата в България по-ниска от средната за ЕС

Едва 4.3% от българите са безработни при средно ниво на този показател за Европейския съюз от 6%. Така страната ни се нарежда сред държавите с най-малък процент хора, които са в трудова способност, но не работят. Данните са изнесени от Евростат и обобщени от Statista и Института по статистика и икономически науки във Франция.

За Балканите България се нарежда на най-добра позиция. Заобиколени от Румъния, където процентът на безработните е 5.3 и Гърция – която е топ 2 по този показател с 12 човека на всеки 100, които не работят, страната ни изглежда добре и на фона дори и съпоставена със западните държави.

Така например, във Франция 7.2% от хората са безработни, а в съседна Италия – 8.1. Данните показват, че прибалтийските държави имат обща тенденция и при тях 5.8% от хората не са работили в последната година.

Най-работливите за цяла Европа са, очаквано, Германия и Полша, където процентът е под 3. Най-мързеливи пък се оказват южните държави. Испания води статистиката, където близо 13% от всички работоспособни не упражняват това си свое право. Интересни са данните и за скандинавските страни, където безработицата е почти двойно по-голяма от тази в България. Това там обаче се дължи на огромния брой мигранти и крайно либералните политики на правителствата по отношение на социалните помощи.

По данни на Евростат близо 13 млн. мъже и жени в Европа (12.931) са безработни към юни 2022 г. Това всъщност е подобрение спрямо нивата от миналата година, в разгара на лудостта с ковид и локдауните, когато повече от 2.3 млн. човека бяха останали на пазара на труда.

Сред младите пък, до 25-годишна възраст, в Европейския съюз безработни са 2.54 млн. човека, от които повечето са жени. Средната за ЕС безработица по полове е 6.4% за жените и 5.7% за мъжете.