Чудо: Covid дигитализира Родопите

Техномания
12:37 - 28 Октомври 2021
3023
Чудо: Covid дигитализира Родопите

Ковид пандемията блокира и промени много области на живота ни, но ускори проекти за дигитализация в образованието, индустрията и други сфери. Това бе посочено на проведената днес онлайн "Среща на бизнеса в Смолян и Кърджали". Събитието е част от платформата "Капитал Градове" за дискусии за развитието на местните икономики на важни градски центрове на България, пише БТА.

Община Смолян залага в развитието си на области, в които традиционно има силни позиции като туризъм, планинско и био земеделие, дърводобив, но в същото време се насочва към стимулиране развитието на дигиталните технологии, заяви заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. Той даде като пример новосъздаденото от Общината споделено пространство за IT специалисти.

Представяйки развитието на Смолян, Марин Захариев каза, че туризмът обуславя важна част от икономиката на региона, а именно туристическият бизнес е сред най-засегнатите от пандемията сфери. През последните години област Смолян се утвърждава, според заместник-кмета, като целогодишна дестинация с разнообразни форми на туризъм - ски, балнео, планински, селски. Марин Захариев допълни, че очакванията са в следващите години да се случи и проектът "Перелик".

Бъдещото откриване на ГКПП-Рудозем е свързано с перспективите за отваряне на област Смолян на юг, заяви Марин Захариев. Според него, е важно пунктът да бъде отворен до началото на летния сезон през 2022 г., тъй като повечето въпросителни около проекта са от гръцка страна и прогнозираното забавяне на изграждането на гръцкия участък от пътя.

Община Смолян инвестира значителни средства в подобряване на градската среда и в проекти, свързани с туристически атракции, допълни Захариев. Част от тези проекти са създадената нова панорамна площадка край с. Могилица и започналият мащабен ремонт за модернизация на Планетариума в Смолян.

"Виваком" участваше в дигитализацията на класните стаи, която се наложи покрай пандемията, посочиха участници в дискусията. Ковид пандемията беше голямо предизвикателство в световен мащаб, но ни предостави и възможности, а ускорената дигитализация на индустрията е пример за това, заяви Весела Табакова, регионален мениджър във "Виваком".

Компанията е подпомогнала процеса на дигитализация в училищна среда, както с продукти за дистанционно обучение, така и с проекти за wi-fi мрежи в учебни заведения. От "Виваком" са предоставени карти за мобилен интернет за ученици от семейства с ограничени финансови възможности. В сферата на индустрията ускорената дигитализация също е стимулирана по време на пандемията.

От телекомуникационната компания са осигурили допълнителни интернет карти за ВиК, за да се осигури мониторинг на помпените станции и избягване на сериозни аварии. Много компании вече използват мобилните телефони за контрол на достъпа в предприятията, според данни от "Виваком".

Пандемията засегна автомобилния бизнес, забелязва се спад на световно ниво, според Кирил Асенов-син, представител на "Арексим".

Фирмата произвежда детайли за автомобилната индустрия. Автомобилният бизнес е в тежко положение, но подготвяме няколко проекта, които се надяваме да ни отправят в нови хоризонти, допълни Кирил Асенов.

Той посочи като важна инвестиция закупена през последните години фирма в Германия, с която ще се разшири дейността на компанията в чужбина. В търсенето на решения за постигане на автономност, смолянската фирма е инсталирала върху покрива си слънчеви панели с производителност близо 1 MW, което осигурява около 15 процента от потреблението.