Чудо! Изплува изгубената изповед на Йордан Радичков

Личности
11:54 - 28 Януари 2021
2446
Чудо! Изплува изгубената изповед на Йордан Радичков

Случи се чудо! Изгубен доскоро аудиозапис с гласа на Йордан Радичков бе излъчен онлайн в ефира на БНР по случай годишнината от смъртта на писателя.

Лентата представя част от среща на читатели с Радичков из България в началото на 90-те години, в която Радичков говори за творческия си път, промените в съвременния свят, мястото на човека в него и какво сме изгубили и запазили от „старовремските времена“.

Серия от събития ще има в Месеца на Радичков, който се отбеляза за трета поредна година, съобщиха организаторите. Документалният филм "Черказки хроники" вече може да се гледа със свободен достъп в една от най-големите български платформи за видеосъдържание.

Своеобразният портрет, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Излезе и поредният 11-и том от събраните съчинения на автора, който представя допълнено издание на интервюта с Йордан Радичков в период от началото на 60-те до средата на 90-те години.

Книгата събира всички разговори за телевизия и печатна преса и снимки из живота на автора, и надгражда с множество нови текстове изданието на интервютата с автора от 2019 г.

В тях Радичков размишлява за детството си, семейството си, фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната си страна. Разговорите с интервюиращите, които споделят, че "за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж и сигурно немалка доза лекомислие" представят една изключителна картина на личността на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват винаги поднесени с известното чувство за хумор на автора и голямата му любов към човека.

За финал на събитията и на Месеца на Радичков община Берковица ще обяви официално второто издание на конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков. Носителят на наградата „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно жури. Община Берковица в качеството си на домакин кани за жури в конкурса литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков или са работили с него. В журито участва представител на община Берковица и на Министерството на културата.