Чудо като със Сашко от Перник: 4 деца оцеляха 17 дни в джунглата след самолетна катастрофа

Хлапетата на възраст 13, 9 и 4 години и 11-месечно бебе не загивали при жестокия удар в земята и избягали в гората, за да търсят помощ

Ексклузивно
19:01 - 18 Май 2023
7100
Чудо като със Сашко от Перник: 4 деца оцеляха 17 дни в джунглата след самолетна катастрофа

Четири деца от местна индианска общност бяха открити живи в Южна Колумбия цели 17 дни след като самолетът, с който пътуваха, се разби в джунглата. За чудото съобщи президентът Густаво Петро днес.

Децата са открити от спасителен екип, съставен от военнослужещи, пожарникари и представители на гражданската въздухоплавателна администрация на Колумбия, в дебрите на джунглата в колумбийската провинция Какета.

Спасители-доброволци ни наред издирваха хлапетата, след които има и бебе

Самолетът - "Чесна 206" - изпълнявал полет със 7души на борда от Араракуара, провинция Амасонас, за Сан Хосе дел Гуавиаре, град в провинция Гуавиаре, в ранните часове на 1 май, когато подал сигнал за тревога заради повреда на двигателя. "След усилено издирване от нашата армия открихме живи четири деца, които бяха в неизвестност след самолетна катастрофа в Гуавиаре. Това е радостна новина за цялата страна", написа Петро в Туитър.

Щастливата майка с едно от оцелелите деца

При катастрофата са загинали пилотът, помощникът му и майката на децата - 33-годишната Мадалена Мукутау. Техните тела са открити в разбилия се самолет. Четирите деца на възраст 13, 9 и 4 години и 11-месечно бебе са оцелели при жестокия удар в земята.

По първоначални данни от гражданската въздухоплавателна администрация, която координираше спасителната операция, децата са успели да избягат от самолета и са тръгнали през тропическата гора, за да търсят помощ. Спасители, подпомогнати от следови кучета, попаднали на изхвърлени плодове, които децата са яли, за да оцелеят, както и на импровизирани укрития, направени от растителността в джунглата. В спасителната операция участваха и самолети и хеликоптери на колумбийската армия.

Щастливият край на историята граничи с чудо, пишат местните медии. Случаят наподобява историята с невръстния аутист Сашко от Перник, който изчезна безследно в планината и дни наред не можеше да бъде открит. Накрая обаче двама спасители го върнаха жив и здрав.

Сашко от Перник оцеля дни наред в планината