Чудо: Кмет стана доброволец в Covid отделение

Личности
15:11 - 05 Ноември 2020
2068
Чудо: Кмет стана доброволец в Covid отделение

Кметът на Свищов Генчо Генчев е първият градоначалник в областта, който влиза като доброволец в Covid отделение. Кметът ще даде своя принос в овладяването на инфекцията по примера на кмета на Прага Зденек Гржиб, който взе участие в редиците на героите в бяло в болница в чешката столица. Генчев ще помага на екипите в специализираната структура на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, които отчаяно се нуждаят от кадри, предаде „Борба”.

От няколко дни Общинския щаб в крайдунавския град разпространява апел за доброволци, но не се отзовават достатъчно хора. Това провокирало кмета да даде личен пример, с надеждата да има последователи, които да подкрепят общественото здравеопазване в общината.

„Влизам в специализираната COVID структура в неделя срещу понеделник. Омръзна ми от хора, които само мрънкат и се упражняват на тема коронавирус в социалните мрежи. Виждам страх в очите и на медици. Отдавна обмислях да стана доброволец. Вслушах се в думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който призова да съблечем костюмите и да помагаме. Живея с болката на всеки“, заяви специално за „Борба“ кметът.

Освен с доброволстване Генчев подпомага усилията на медиците в града и с дарение. Той и всички местни парламентаристи в Свищов се отказали от възнагражденията си за месеца, за да поощрят здравните работници, застанали на първа линия  в борбата с коронавируса. Заплатите са преведени по дарителската сметка, разкрита от Общинския кризисен щаб в крайдунавския град.

Със събраните средства ще се осигурят и възнаграждения за откликналите за доброволен труд в лечебницата. Необходими са лекари, медицински сестри и санитари, с които да се обезпечи потребността от кадри в разкритото второ COVID отделение в клиниката. В него са ситуирани 15 места, окомплектовани със спално бельо, консумативи, печки за отопление и т.н. набрани от благодетели.

Пред МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ няма да има разкрит мобилен пункт за прегледи на лица с грипоподобни симптоми и правене на бързи антигенни тестове. Ръководството на лечебно заведение е създало стриктна организация и предприело необходимите мерки за изследване на контактни лица и лица със съмнение за коронавирус, уверяват от местния кризисен щаб.