Чудо! Над 40 индийци бяха извадени живи след 17 дни в срутен тунел

Работниците бяха извлечени един по един през тръба с диаметър 90 см

Новини
19:07 - 28 Ноември 2023
2831
Чудо! Над 40 индийци бяха извадени живи след 17 дни в срутен тунел

Индийските спасители извадиха живи 41 работници, които бяха блокирани в срутил се тунел в Хималаите. Те престояха в тунела 17 дни, като получаваха храна и вода през тясна тръба.

"Продължаващите спасителни операции са успешни. Направена е подготовка за безопасна евакуация на работниците", каза Пушкар Сингх Дхами, главен министър на хималайския щат Утаракханд, където се намира тунелът.

Пътният тунел пропадна при свлачище на 12 ноември. 

Работниците бяха извлечени един по един през тръба с диаметър 90 см, която беше вкарана през развалините на срутения тунел в Северна Индия. Цялата операция отне около час.

Спасителите са успели да достигнат до групата в 19:05 местно време (15:35 българско време).

Смята се, че никой от работниците не е ранен, но те ще бъдат подложени на медицински прегледи, съобщи Би Би Си.

Всички спасени бяха откарани с линейки в болница на 30 км от мястото на инцидента.

Спасителната операция беше затруднена от необходимостта да се прорязват метални пръти, а напредъкът беше забавен от рохкава почва и твърда скала, която трябваше да се пробие, за да се стигне до мястото на срутването.

Въпреки това бързо беше поставена тясна тръба, по която на мъжете беше подаван кислород, храна и вода.

"Изпитвам пълно облекчение и съм щастлив, че 41 работници, хванати в капан при срутването на тунела Силкяра, бяха спасени", заяви министърът на автомобилния транспорт Нитин Гадкари. Той похвали "добре координираните усилия", които позволиха "една от най-важните спасителни операции през последните години", съобщава агенция Франс прес.

Тунелът е част от магистралата "Чар дам" на стойност 1.5 милиарда долара - един от най-амбициозните проекти на премиера Нарендра Моди, насочен към свързване на четири индуистки места за поклонение чрез 890-километрова мрежа от пътища.

Властите не съобщават какво е причинило пропадането, но регионът е предразположен към свлачища, земетресения и наводнения.