Чудо! Нагласиха земното време по далечни галактики

Общество
11:14 - 26 Октомври 2020
473
Чудо! Нагласиха земното време по далечни галактики

Официалното време на Земята вече е синхронизирано със звезди от далечни галактики. Това е резултатът, след като астрономи и експерти по точно време са обединили усилията си, за да създадат нова система за по-точна синхронизация на атомните часовници по света.

Тя ще се базира на радиосигнали, излъчвани от далечни звезди.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Physics и цитирани от „Фокус“.

Атомният часовник е устройство за измерване на времето, при което вибрациите, възникващи на нивото на атомите или молекулите, се използват като еталон. Международната система от единици SI определя една секунда като 9 192 631 770 периода на електромагнитно излъчване, произтичащи от прехода между две нива на основното състояние на атома на цезий-133.

Такава точност е необходима за определяне на позицията на космическите кораби, сателитите, балистичните ракети, самолетите, подводниците и безпилотните превозни средства.

Атомните часовници се използват в сателитни и наземни телекомуникационни системи, в базови станции за мобилни комуникации, както и в международни и национални бюра за стандарти и услуги за прецизно време, които периодично излъчват времеви сигнали по радиото. А чрез него сверяват часовника си и милиарди обикновени хора.