Чудо! Наркобос се ожени зад решетките

Крими
16:37 - 20 Юли 2021
3574
Чудо! Наркобос се ожени зад решетките

Осъденият на 7 г. затвор като тартор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици Иван Досков е пуснат 1,9 г. предсрочно от затвора за добро поведение през май.

Наркобосът от Велико Търново с богато криминално досие има прекарани 13 години по затворите, но именно зад решетките се оженил.

51-годишният Досков сключил граждански брак с любовта на живота си Веселина, разказва самият той. Сватбата била преди година, а управата не разрешила пищно тържество. Въпреки това Иван и Веселина станали семейство и тя го чакала да изтърпи наказанието си.

Другото любопитно от престоя му във Варненския затвор, където изтърпява последната година и половина от присъдата си, е работата му там като библиотекар, предаде „Борба“.

Предложили му и той приел, за да бъде близо до книгите. Признава, че много обича историята и е прочел доста издания през престоя си зад решетките. Това е единствената му официална работа в половинвековния му живот.

Сега е напълно отдаден на отглеждането и възпитанието на децата си – 14-годишната Христина и 10-годишния Иван. Дилян е 30-годишният му син, който в момента е в Испания, след като наскоро също излезе от затвора, където бе пратен като член на групата на баща си.

7 години решетки Иван Досков получи през 2017-а. Делото се гледа от спецсъда в София, а през това време двама от 8-членната банда починаха, другите получиха условни присъди след спогодби с прокуратурата.

Само бащата и синът бяха осъдени ефективно. През цялото време Иван Досков не се призна за виновен и досега твърди, че в този случай обвиненията са били скалъпени и съшити с бели конци.

Като доказателство сочи факта, че прокуратурата му е предложила споразумение от 5 години, от които да лежи 2,5 г. Той отказал и тръгнал да доказва невинността си, но вместо това му дали присъда от 7 години, макар доста от свидетелите да са сменили показанията си пред съда. Освен това е лежал в ареста 10 месеца вместо законните 8 и умишлено са го държали 3,5 г. със статут на следствен в Софийския централен затвор.