Чудо невиждано: След инсулт италианец заговори като славянин

50-годишният мъж твърди, че никога не е ходил в Източна Европа

Любопитно
21:30 - 01 Август 2020
3876
Чудо невиждано: След инсулт италианец заговори като славянин

50-годишен италианец се събуди в болницата на град Падуа след прекаран инсулт и започна да говори с източноевропейски акцент на родния си език. Това е първият подобен случай в Италия, въпреки че всяка година 200 000 италианци прекарват инсулт.

Редкият в медицинската практика случай датира отпреди три години. Той беше изучаван в продължение на месеци от научен екип от Университета на Падуа, воден от Константинос Прифтис. Резултатите от италианското изследване бяха публикувани в списание “Кортекс”.

Става въпрос за т.нар. синдром на чуждестранния акцент – това е изключително рядко неврологично нарушение, резултат от инсулт или мозъчна травма. При него, след като се събудят, пациентите се възстановяват отлично и нямат никакви проблеми с познавателните си умения, но започват да говорят с чужд акцент.

Според в. “Падова оджи” в медицинската литература по тази тема от 1800 г. до днес са изброени 115 подобни случая. В 112 от тях става въпрос за пациенти с увреждания на лявото полукълбо на мозъка и само в три случая – за поражения в дясното полукълбо. Сред тези три случая е и този в Падуа.

Учените от Университета на Падуа проучвали в продължение на три години въпросния пациент. Любопитното е, че след като се събудил, той възстановил напълно всичките си способности и функции, но говорел със славянски акцент, въпреки че никога не бил ходил в Източна Европа. Никога в живота си преди това не е имал и трайни връзки с хора от Източна Европа.

Според учените особеното в неговия случай е, че е поразен от инсулт в дясната част на мозъка, докато кортикалната зона, ключова за езика, е разположена в левия челен дял на мозъка.

Така пациентът след събуждането си запазил перфектно способността си да говори на майчиния си италиански език, но с много силен чужд акцент, който по думите на всичките му роднини, както и на лекарите бил като на източноевропейците. На практика италианският пациент имал синдром на чуждия акцент, който по принцип се среща при хора с инсулт в лявото полукълбо на мозъка.

За да разбере защо това е така, научният екип започнал да изучава и другите засегнати зони на малкия мозък, който е свързан с регулацията и координацията на движенията.

Хипотезата на учените била, че пораженията на дясното полукълбо по всяка вероятност са довели до намален метаболизъм на малкия мозък заради диастезия – това е повреждане на зона от мозъка, която е отдалечена от поразената от инсулта, но е свързана с нея.

По този начин екипът можел да разбере дали става въпрос за връзка между дясното полукълбо и лявата част на малкия мозък, в случай на синдром на чуждия акцент. Малкият мозък е част от централната нервна система и служи за координиране на движенията, в това число и тези на устата при говорене. Според някои теории може да бъде свързан със синдрома на чуждия акцент. Промяната на акцента на езика, на който говорим, означава промени в начина, по който движим устните, ларинкса, фаринкса, долните челюсти.

От изследването на италианския екип се стигнало до заключението, че при въпросния пациент е налице силно понижен метаболизъм на малкия мозък, посочва 24 часа. Така за пръв път италиански научен екип доказа, че повреждане на малкия мозък води до синдром на чуждия акцент дори в резултат на засегнато дясно полукълбо.