Чудо: Осъдиха доктор да плати 25 бона на пациентка

Ортопедът Георги Комитски пред Lupa.bg: "Не ме занимавайте"

Ексклузивно
16:30 - 19 Декември 2019
19608
Чудо: Осъдиха доктор да плати 25 бона на пациентка

Прецендент смути лекарското съсловие - за пръв път лекар бе осъден за рекордно висока сума, която той, солидарно с болницата, представлявана от него, трябва да плати на пострадала пациентка.

Окръжният съд в Монтана осъди МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и д-р Георги Иванов Комитски да заплатят на М. И. Г. сумата от 25320 лева обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди заради извършени й четири медицински интервенции, свързани със смяна на тазобедрена става. Пред Lupa.bg медикът отказа да коментира решението на съда и преди да даде възможност на репортера ни да го разпита за операциите, го прекъсна с думите: "Не ме занимавайте", последвано от затваряне на линията. 

72-годишната жена е била оперирана на 19 февруари 2016 г. Докторът е сменил лявата й тазобедрена става, като й е поставил изкуствена. Според нея интервенцията не е била успешна и не са били спазени медицинските стандарти. 5 седмици след операцията жената паднала, получила разместване на става и отново била сложена на хирургичната маса за наместване. Този сценарий се повтаря още 2 пъти - през април и май 2016 г., като все д-р Комитски и екипът му се занимавали с наместването. 

Тъй като болките и страданията продължили, жената се насочила за консултация в болницата в Плевен, където на 3 юни 2016 година лекарите извършили ревизия на ставата и поставили нова протеза, за която заплатила 5320 лева. След обсъждане на събраните писмени и гласни доказателства съдът прие, че безспорно вредата по делото по отношение на ищцата е установена, тъй като оперативната смяна на ставата не е протекла на един етап, както обикновено се случва, а са последвали три луксации с допълнително наместване и още една оперативна интервенция в друг медицински център, при които ишцата е търпяла болки, страдания и неудобства.

Вина за това според съда следва да се вмени на оператора, който не е положил необходимите грижи и внимание протезирането да се извърши успешно на един етап и не е предписал необходимата рехабилитация след първата луксация. 

Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщението му на страните.

Д-р Комитски бе общински съветник от местна коалиция и кандидат за нов мандат като независим.