ЧУДО! Парализираният Славчо Пеев проходи

Актьорът го закъса с краката след тежък COVID-19

Култура
16:01 - 20 Февруари 2024
4641
ЧУДО! Парализираният Славчо Пеев проходи

Актьорът Славчо Пеев, който в последните месеци бе и с един парализиран крак и дори му беше назначен личен асистент, е проходил като по чудо. Месеци наред ветеранът на Сатирата не бе излизал от дома си, но изведнъж е захвърлил бастуна и отново върви без помощ.

Пеев смята, че десетките видове лечения и процедури, на които се подложил в последните близо две години, най-после са дали резултат, при това съвсем неочаквано. В апартамента си артистът изобщо не припарвал до бастуна, но навън за всеки случай носел помощната тояжка със себе си. Притеснявал се още да не загуби равновесие, да залитне и да падне. В мразовитите дни и в поледиците гледал София през прозореца, но откакто времето се оправило и запролетило, крачел по улиците с ведро настроение и живецът отново се върнал у него.

Само преди месец Славчо Пеев бе загубил вярата си, че ще успее да се оправи и дори със сина му взеха решение той да кандидатства да му стане личен асистент. Тъй като Пеев е с доказан ТЕЛК, му се полагала подобна помощ, но той държал болногледач да му бъде негов близък или роднина, а не непознат човек, защото нямало да се чувства никак комфортно. Държавата плаща на личните асистенти само по 6,60 лв. на час. Сега артистът не се нуждаел от денонощна асистенция. Синът, снахата и внуците ходели най-вече да му пазаруват, за да не виси по опашки в супермаркетите и аптеките. Но всичко друго комедийната легенда отново можел да си върши сам, пише "Ретро".

През този април доайенът на Сатиричния театър ще празнува 85-годишен юбилей. Все още нямал планове как ще го отбележи, но си мечтаел да има достоен бенефис, защото се оттегли от сцената по неволя. До последно Пеев искаше да играе, но заради тежките проблеми с краката се наложи миналата есен да се откаже от ролите си и да бъде заместен от Мариан Бачев. Откакто се чувствал значително по-добре, все повече мислел за завръщането си пред публика. Трябвало обаче още малко да заякне, защото покрай залежаването поотслабнал доста и мускулите му излезли извън обичайната си форма.

Перипетиите на Пеев всъщност били усложнение след прекаран Ковид-19, обяснили му докторите. Болестта му излязла солено и стопила спестяванията му, но не съжалявал за нито една процедура, защото лекарите излезли прави, че ефект от тях ще има, но не веднага.

Славчо получава една от най-ниските пенсии в артистичните среди. Парите му са в минимален размер, но никога не се е оплаквал от безпаричие, защото има и втора пенсия. Заради емигрантските си години в Кипър той получава пари и оттам. Сумата е в евро и го устройвала перфектно. Допреди да заболее, той играеше и в Сатирата, и в театъра в Дупница, където дълго време бе и шеф.