Чудо! Приморско най-после ще има ново пристанище

Най-вероятният бъдещ кмет Иван Гайков гарантира на рибарите дълго отлаганата модернизация

Новини
18:01 - 20 Октомври 2023
7947
Чудо! Приморско най-после ще има ново пристанище

Приморско най-после ще има ново и модерно пристанище, зарече се Иван Гайков, най-вероятният бъдещ кмет на морското градче, по време на продължилата повече от 2 часа среща с членовете на местното рибарско сдружение, състояла се на кея.

Дискусията за скорошната модернизация, а впоследствие и изграждане на ново пристанище между екипа на кандидат кмета Гайков и рибарите протече при небивал интерес, като рибарския заслон до кея се оказа тесен да приюти всички желаещи да чуят спасителния план за пристанището в Приморско.

Община Приморско е единствената на юг от Бургас, която все още няма пристанище, а рибарите са тормозени и от друг голям проблем -  ежегодното образуване на пясъчна коса на устието на река Дяволска, която се влива в Черно море откъм Южния плаж. Заради затлачването с пясък десетки лодки остават блокирани.

„Исканията на местните рибари са напълно постижими и поех ангажимент до началото на летния сезон да бъде извършен ремонт на хелинга, разширение на зоната за съхранение на колесари, обособяване на нови лодкостоянки, изграждане на ремонтно хале, създаване на зона за подготовка и сортиране на улов, генератор за сух лед, както и цялостно облагородяване на инфраструктурата на съществуващото рибарско пристанище“, коментира след срещата си с рибарите от Приморско и Китен Иван Гайков.

Кандидат кметът на Приморско Иван Гайков гарантира пред местното рибарско сдружение, че ще реши дългоотлагани проблеми.

Кандидат-кметът на Приморско, издигнат от ГЕРБ, е четвърто поколение приморчанин и се ползва с огромен кредит на доверие от местните жители заради успешната си работа в близкото минало в общинското предприятие „Чистота и озеленяване“. Докато Гайков оглавяваше отдела, пустеещи пространства бяха облагородени и преобразувани в градски паркове, куп нелегални сметища – разчистени, а боклука през активните летни месеци се сметоизвозваше четири пъти дневно.

Срещата на Иван Гайков с рибарите от Приморско и Китен мина при засилен интерес.

На срещата си с рибарското сдружение, Иван Гайков обсъди и вариантите за бъдещо развитие на пристанищете в Китен. „Усилията ни там са съсредоточени в в две насоки - за прехвърлянето му от държавна към общинска собственост, като докато трае тази процедура, общината ще предприеме процедура по стопанисване и управление от МО. По този начин ще осигурим устойчиво развитие на пристанището и подобрени възможности за туризъм в Китен“, обясни Иван Гайков.