Чудо! Созопол и Лозенец с ръст на нощувките

Икономика
18:31 - 11 Август 2020
2020
Чудо! Созопол и Лозенец с ръст на нощувките

Само в Созопол, около къмпинг “Градина”, и в с. Лозенец хазяи на апартаменти за гости отчитат ръст на нощувките този сезон, спрямо миналия.

През уикендите дори има недостиг на места за настаняване в тези райони, но едва ли тази тенденция ще се запази и през 2021 г. Много от посетителите на тези дестинации традиционно предпочитат да почиват в Гърция, Италия, Франция или Испания, но в момента, заради затрудненото пътуване покрай епидемията, част от българите избират родното Черноморие, пише „Труд”.

Апартаментите за гости на юг от Бургас се радваха на почти пълна заетост през юли. Ситуацията обаче не е същата в големите курорти като Слънчев Бряг, както и във Варна и Северното Черноморие. Често резервациите са за дълги уикенди и се правят в последния момент, поради несигурността около ситуацията с коронавируса.

“Пазарът е далеч от възстановяване - резервациите са предимно на българи (80%) и се правят в последния момент. Хората се възползват от факта, че много от големите платформи като Airbnb в момента имат много по-либерални правила за отмяна на престоя. Резервациите са с около 75% по-малко от очакванията ни за тази година.

Изключение правят двете дестинации по Южното Черноморие”, коментира за “Труд” Борис Павлов, собственик на фирма, която управлява имоти, отдадени за краткосрочен наем.

Летният сезон започна много късно, в началото на юли, затова от бранша се надяват да продължи до средата на септември. “Забелязваме ограничено търсене на апартаменти за краткосрочно настаняване в София и Пловдив, което е донякъде очаквано - в България има много малко чуждестранни туристи. Септември и октомври са традиционно най-силните месеци, тъй като в страната идват туристи и пътуващи по работа - надяваме се ситуацията с коронавируса да се подобри, да се възстановят полетите и да се върнем към нормалния начин на работа”, допълни Павлов.