Чудо! Украинска бригада тренира с наши противотанкови гранатомети

Не е ясно кога са се озовали там

Топ
21:35 - 20 Декември 2022
3774
Чудо! Украинска бригада тренира с наши противотанкови гранатомети

Украински войници използват български противотанкови гранатомети ATGL-H, но не е ясно кога точно те са се озовали в центъра на военните действия.

Местни медии се позовават на публикация от 17 декември във фейсбук на неправителствената организация Украински военен център и бригада на Териториалната отбрана на страната. Информацията се появи, докато служебният военен министър Димитър Стоянов бе в Киев.

Украинските медии не дават яснота дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от българския парламент преди дни, или това са доставки от частни български оръжейни търговци.

Пред БНР от Министерството на отбраната обяснили, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от Народното събрание решение се появи в “Държавен вестник”.

От бригадата на Териториалната отбрана на Украйна детайлно обясняват, че българските противотанкови гранатомети са снабдени и с оптични мерници SGL-9MA. За тях са били доставени и български стартови барутни заряди със 73 мм изстрели РХЕАТ-9МА2, с които се унищожава бронирана техника. С това въоръжение украинските противотанкови подразделения са тренирали способности за унищожаване на бронирани машини и жива сила.

Машинните противотанкови гранатомети ATGL-H, които струват малко над $ 5000, се произвеждат в държавната компания “Арсенал”, допълват местните медии. Те уточняват, че ATGL-H е версия на съветския гранатомет SPG-9 “Копие” от 1963 г. Той е тежък около 60 кг и се транспортира с превозно средство, а на позиция се обслужва от двама души.

Според публикациите на въоръжение в украинската армия са постъпили и български противотанкови гранатомети Warrior на фирма “Булармас”. Това е частна компания в София за производство и търговия на специална продукция, сочат публични данни.

“Булармас” е създадена преди 7 години, като последните финансови резултати са от 2019 г. за оборот малко над 8 милиона лева и печалба малко над милион лева. 

Пристигането на ATGL-H в Украйна беше обявено само дни след като българският парламент одобри решението за изпращане на оръжие и боеприпаси за Украйна. Източници твърдят, че тези оръжия се използват в украинската армия от началото на войната, пишат още медии в Украйна. През октомври американски доброволец в Украйна се похвали с български гранатомети BULSPIKE-AT, които са модернизирана версия на РПГ-22 и се произвеждат от ВМЗ-Сопот.