Чудо: Жирафче без петна се роди в зоопарк

Животното не би могло да оцелее в естествения си хабитат

Новини
17:45 - 22 Август 2023
4661
Чудо: Жирафче без петна се роди в зоопарк

Едноцветно жирафче без петна се роди в зоопарк в град Лаймстоун, американския щат Тенеси, съобщават от зоологическата градина. Необичайното животно е изцяло в кафяв цвят и единственото по рода си, смятат специалистите. Те допълват, че бебето не би имало шанс да оцелее в естествения си хабитат и единствено факта, че се появява в зоологическа градина, гарантира оцеляването му.

Женското жирафче се е появила на бял свят на 31 юли и е в добро здраве под грижите на майка си и служителите на „Brights Zoo“. Подобен феномен се наблюдава изключително рядко в природата – петната на жирафите служат за камуфлаж и освен това кожата им под тъмните петна е снабдена със сложна система от кръвоносни съдове, която защитава организма от прегряване и осигурява терморегулация.

Малкото бебе с майка си

Всеки жираф притежава неповторима мозайка от петна, като някои изследователи вярват, че подредбата им се унаследява от майката. Последният подобен случай на едноцветен кафяв жираф е документиран в Токио, където през 1972 г. се ражда Тошико. През 2020 г. семейство от три бели жирафа е засечено в Кения. Две от животните са били убити от бракониери и като предпазна мярка местните природозащитници са му поставили GPS проследяващо устройство.

От „Brights Zoo“ вярват, че необичайният феномен ще привлече вниманието на общността към предизвикателствата пред жирафите на свобода. Най-високите животни на планетата понякога се превръщат в цел за бракониери, а хабитатите им прогресивно се стесняват заради развитието на агрикултурата в Африка и климатичните промени. В последните 30 години близо 40% от популацията на диви жирафи са изчезнали, предупреждават от зоопарка.

Жирафчето все още няма име, в момента тече кампания за кръщаването му. На найголям интерес от публиката засега се радват вариантите Кипеке (от суахили – единствен по рода си), Фираяли (необикновен), Шакири (най-красив) и Джамела (надарен с голяма красота). Конкурсът за избор на име приключва след дни.