Чудотворна икона на Пресвета Богородица пристигна от Украйна

Култура
19:59 - 25 Май 2019
8881
Чудотворна икона на Пресвета Богородица пристигна от Украйна

В Ловеч бе посрещната Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица от Украйна, пише БТА.

В катедралния храм "Св.св.Кирил и Методий" в града, където бе поставена за поклонение, дойдоха миряни от околността и страната, за да се помолят пред чудотворния образ. Иконата ще обиколи Ловчанска епархия по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин.

"Това е голяма Божия милост. Всяка една икона е по принцип чудотворна, защото на нея са изобразени или светци, които са живели и в момента са живи на небесата, или на Господ Иисус Христос, или Света Богородица. Има обаче икони, на които е дадена особена благодатна сила, с която стават големи чудеса", каза пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му иконата е нарисувана през 1991 г., а две години по-късно са започнали да стават големи чудеса с хората, които се молят пред нея. "Това е духовна радост, подкрепа за вярата на хората, за упованието, хората имат скърби, имат необходимост от Божията помощ и когато идва иконата, това е възможност по-усърдно да се помолят и да получават помощ.

Записани са само големи чудеса, но има много случаи, в които човек като се помоли, Света Богородица му помага, вразумява го как да постъпи, успокоява го, дава му мир. Всеки човек, който се помоли, особено пред такава икона, получава благодатна помощ", добави дядо Владика. По думите му да се помолят пред чудотворния образ идват миряни и от други епархии. Днес в Ловеч са пристигнали автобуси от София и Пловдив с желаещи да се докоснат до Боянската икона.

СНИМКИ: БТА