Чумата се завърна – пламна свинекомплекс край Видин

Новини
20:33 - 19 Септември 2019
4343
Чумата се завърна – пламна свинекомплекс край Видин

Ново огнище на заболяването Африканска чума по свинете бе регистрирано в България след месец на затишие на болестта, която доведе до избиването на 20% от прасетата в страната.

Новото огнище на болестта се намира в свинекомплекс във видинското село Новоселци, в което се отглеждат около 4000 прасета. Заболяването е открито във вторник, съобщи държавната агенция БТА, позовавайки се на доктор Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин. „Предстои умъртвяването на 3842 прасета във фермата в Новоселци”, цитиран е доктор Адриан Данков.

Поразената от африканска чума свинеферма е с репутацията на една най-добрите в страната, разкриха пред Lupa.bg хора от бранша. Според думите им, свинекомплексът е основан през далечната 1995 г. и досега поддържа 300 свине-майки, около 1 500 подрастващи прасета и още толкова угояващи се. Сега свинефермата трябва да затвори врати.

Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин - в ромския квартал „Нов път”, където през месец юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство.
„В 20 километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона”, казва Адриян Данков.

На 14 септември във видинско беше потвърдена положителна проба от отстреляно диво прасе в района на кулското село Коста Перчово.

Свинекомплексът в Новоселци е първият, заразен от месец август насам. По данни на земеделското министерство от болестта са засегнати 131 000 животни или 20 на сто от поголовието в страната.