Чутовен гаф: Канят "Негово Превъзходителство" Радев да наруши карантината си

Политика
12:15 - 19 Февруари 2021
5812
Чутовен гаф: Канят "Негово Превъзходителство" Радев да наруши карантината си

Чутовен гаф сътвориха от протестърската организация "Системата ни убива", като във фейсбук събитие, озаглавено "Походът на свободата" обявиха държавния глава Румен Радев за "Негово Превъзходителство" и го "поканиха" да поведе шествието тази вечер по повод Деня на Апостола на свободата, въпреки че той е в карантина. Преди дни стана ясно, че първата дама Десислава Радева е инфектирана с коронавируса. 

"Негово Превъзходителство Държавния глава – ген. Румен Радев, Президент на Републиката да поведе Братството на Почтеността в Похода за Чиста и Свята Република от Триъгълника на властта към паметника на Апостола на свободата в 18:30 ч., откъдето той отправя своето традиционно Обръщение към цялата Нация в чест и изпълнение заветите на Левски", пишат в план-програмата на похода си майките. 

Всъщност обръщението "Негово Превъзходителство" се използва в дипломатическия език предимно към посланици и техни заместници. 

Обръщението към държавния глава, ако е цар или крал, е Величество – Ваше Величество при пряко обръщение и Негово/Нейно Величество или Техни Величества при непряко. За престолонаследник (княз, принц) се употребява титлата Височество, уточняват от "Езикови справки" при БАН. 

А когато президентът на страната не е монарх, следва обръщението да бъде "г-н президент" или просто "г-н Радев", какъвто е случаят с тази неформална покана.