Чужденец е задържан в Полша заради подозрения в шпионаж в полза на Русия

Новини
20:12 - 27 Март 2023
2080
Чужденец е задържан в Полша заради подозрения в шпионаж в полза на Русия

Полската прокуратура съобщи днес, че лице от друга националност, заподозряно в шпионаж в полза на Русия, ще остане в ареста за период от три месеца, докато разследването срещу него приключи, предаде АП. 

Прокурори от военната колегия в северния град Гданск казаха, че чужденецът, чиято идентичност не е разкрита, признал, че е предал важна информация на руското разузнаване.

Заподозреният е пребивавал в Полша от януари и е събирал информация за ключова инфраструктура и процедури във връзка със сигурността в северната част на страната, заяви говорителката на прокуратурата Гражина Вавринюк.

Полски газов терминал и ключови пристанища са разположени в северната част на страната, отбелязва АП.

Съдът уважи искането на прокуратурата заподозреният да бъде оставен в ареста за три месеца, за да съдейства на следствените органи. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 10 години лишаване от свобода.

Това е най-новият от поредица арести в Полша на хора, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, след нейната инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Варшава е един от най-твърдите поддръжници на Киев.

По-рано този месец полските власти задържаха 9 души по подозрения, че са членували в шпионска мрежа, подготвяща саботажи в страната. Междувременно испански журналист, който е от руски произход и има и руски паспорт, е държан вече повече от година в предварителен арест по обвинения в шпионаж.