Чужди медии: България е дребна риба, Путин иска София да се моли на колене за руска помощ

Новини
10:00 - 29 Април 2022
5853
Чужди медии: България е дребна риба, Путин иска София да се моли на колене за руска помощ

Спирането на руския газ за България и Полша е основна тема в повечето немскоезични издания днес. Коментаторите са единодушни, че Путин използва газовите доставки като оръжие.

Но защо точно срещу България и Полша, питат изданията. "Спирането на газа няма да хвърли България в сериозни трудности. Доставките могат да се организират и по друг начин", пише Гералд Брунбергер във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и заключава: "Това е сигнал към Запада". За "предупредителен изстрел към Германия и към Запада" пише и "Ди Велт", цитирани от "Deutsche Welle".

"Щука в езеро с шарани"

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) развенчава на свой ред едно често срещано обяснение за действията на Русия: "Спирането на доставките не е свързано с това, че Полша се държи особено остро спрямо Русия. По-вероятната причина гласи, че постепенно намалява опасността, която произтича от енергията, използвана като оръжие. Полша и България вече бяха обявили, че нямат намерение да подновяват договорите с Газпром, които изтичат в края на годината. С други думи: Русия си е избрала цели за атака, които са безболезнени за самата нея, защото приходите от двете държава така или иначе явно ще отпаднат", пише изданието. А според оценката на "Тагесшпигел" спирането на газа за Полша и България е "акт на отчаяние".