Чужди туристи плащат по 50 евро за рецепта в Слънчев бряг

За гипсиране на крак или ръка ортопедът взима 100 евро

Актуални новини
13:31 - 15 Юни 2019
4420
Чужди туристи плащат по 50 евро за рецепта в Слънчев бряг

Една обикновена рецепта за лекарства излиза по 50 евро на чуждите туристи по родното Черноморие. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, пише "Монитор". Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, са принудени да обеднеят с 50 евро за минута.

В случай, че първичният преглед не е достатъчен и човекът трябва да се консултира със специалист, той трябва да заплати още 50-80 евро на втория лекар. 

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с нова техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става.

За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите туристи практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко.