Цианиди 120 пъти над нормата от тръбата в Лъки

Актуални новини
12:59 - 23 Февруари 2020
2415
Цианиди 120 пъти над нормата от тръбата в Лъки

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки, съобщиха от министерството на околната среда и водите. 
 
Измерени са 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л, което е завишаване от 120 пъти над нормата.

Аналогични са и показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води – 13 милиграма/л. Тези стойности още веднъж потвърждават, че незаконно заустените води са с характер на отпадъчни и са източник на замърсяване на водите в реките Юговска и Чепеларска.
 
Директорът на миннодобивното предприятие в Лъки Атанас Марински  се опита да отрече за цианиди: "Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно”, коментира той пред Нова тв. 

"Незабавно, след като получихме сигнала в петък, бяха предприети бързи действия. Замърсителят беше установен и то недвусмислено. Очакваме да бъдат открити административно-наказателни процедури от компетентните органи”, заяви Митко Стойчев, експерт в Областна администрация – Пловдив.

Заради замърсяването с цианид на реки Министерството на енергетиката влеза на спешна проверка в рудника в Лъки.

Прокуратурата днес трябва да реши дали да освободи или да удължи ареста на двете длъжности лица, задържани за опасното замърсяване на двете реки с цианиди.

В събота пък полицията задържа за 24 часа управителя на дружеството "Лъки инвест” – 84-годишния Любен Васев, както и отговорника на хвостохранилището за това, че в петък вечерта са допуснали отпадъчни води да попаднат в двете реки и така да ги замърсят.