Цигани плашат с убийство кметицата на Рим

Вирджиния Раджи от няколко дни е денонощно със засилена охрана

ЕС
14:15 - 30 Май 2019
3636
Цигани плашат с убийство кметицата на Рим

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи от няколко дни е денонощно със засилена охрана. Причината за взетите извънредни мерки за нейната сигурност са заплахите на циганската мафия в италианската столица да я убият.

Сега плътно до Вирджиния Раджи са двама въоръжени полицаи, а придвижванията й из Вечния град се осъществяват с брониран автомобил „Ланча Тезис“, като и шофьорът е ченге. До завчера кметицата бе охранявана само от един цивилен полицай, чието задължение бе да я придружава при посещенията й на различни обекти.

Съобщавайки за извънредните мерки за сигурност на Вирджиния Раджи, италианските медии посочват, че решението за засилването на нейната лична охрана е взето след получена от доверителни източници информация за готвен атентат. Според внедрени в циганските среди на Рим агенти на полицията, останали на свобода членове на мощния ромски клан Казамоника планирали да поставят взривни устройства по маршрутите на Раджи и да се разправят с нея при първия удобен случай.

Медиите припомнят, че кметицата си навлече гнева на мургавата организирана престъпност през миналата година, когато подкрепи масираната акция на антимафиотите срещу нейните босове. Тогава в рамките на една нощ бяха арестувани и хвърлени зад решетките за различни престъпления над 30 членове на мощния цигански клан „Казамоника“, като сред тях имаше и жени.

Нещо повече – малко по-късно кметицата участва заедно с вътрешния министър Матео Салвини в разрушаването на няколко изключително луксозни, ама незаконно построени в покрайнините на Рим вили на ромски босове. Преди това обитателите им бяха натирени да спят при близки и по хотели както в столичния град, така и извън него.

В информациите си за допълнителната охрана на Вирджиния Раджи вестниците, радиата и телевизиите уточняват, че заплахи срещу нея са били отправени още след встъпването й в длъжност преди три години и от тогава до завчера край нея винаги е бил въоръженият цивилен полицай, за когото стана дума в началото.