Цигуларката Зорница Иларионова с признание от Италия

Младата музикантка получи първа награда в Международния конкурс "Мимас" в Прочида

Култура
11:33 - 13 Септември 2022
1757
Цигуларката Зорница Иларионова с признание от Италия

Гала на лауреатите и връчване на наградите на победителите от Международния конкурс за цигулка, пиано и оперно пеене "Мимас" - Прочида, Италия, се състоя в края на август. Събието се проведе на остров Прочида - културната столица на Италия.

 Красивият откриващ концерт с изпълнения на лауреатите се разпродаде седмица преди датата, а Зорница Иларионова се представи съвместно с пианистката Мартина Табакова. В конкуренция с изпълнители от цял свят цигуларката получи първа награда в категория "Professional" при цигуларите при провеждането на конкурса през юни т.г. 

Престижната международна награда й предоставя възможност за концерти през следващата година в Италия и Испания, участия на международния фестивал "Мимас", както и контакти с изявени световни изпълнители. Пътуването й до Италия беше подкрепено от международното адвокатско дружество "Пенков, Марков и партньори". На гала церемонията присъстваха  Лучиано Руотоло - артистичен директор на Мимас фестивал и основател на NOMEA, Алесандро Стакини - главен изпълнителен директор на HC Welth и почетен президент на Мимас фестивал, Дино Амброзино - кмет на остров Прочида, Микеле Абсенте дел Лечезе - съветник на остров Прочида, Рино д'Орио - мениджър на Панаира на книгата в Прочида, Ромина Касучи - артистичен директор на фестивала "Мимас", Пиеро Пизани - управител на AMP Pisani, и много други.

В България Зорница се завърна с медальон и диплома за най-високо отличие в нейната категория. Септември е натоварен за нея с поредицата от концерти "SymphoNY Way" с джаз певеца Васил Петров, където е специален гост солист. На 16 септември ще концертират в Благоевград, в зала "Яворов", на 17 септември - в Разлог, на открита сцена. А на 18 септември в София Зорница ще участва в спектакъла "Вивалди завинаги" със Симфониета Враца и маестро Максим Ешкенази в Парк-театър "Борисова градина".