Цигулката на Никола Гюзелев влиза в павликенския музей

Ценни предмети на виртуоза ще бъдат показани в постоянен кът за него

Актуални новини
15:41 - 26 Юни 2019
2180
Цигулката на Никола Гюзелев влиза в павликенския музей

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Историческия музей в Павликени, пише БТА. Дарението с вещите на маестрото е направила съпругата му Анна Мария Гюзелева при откриването на авторска изложба с картини на почетния гражданин на Павликени.

Ценните предмети ще бъдат показани в постоянен кът за Никола Гюзелев, който ще бъде подреден и открит през есента в залите на музея. В дарението са включени още графика-портрет от Ставри Калинов, четири албума със снимки, книги на италиански и български език за певеца, плакати, дипляни и компактдискове от негови изяви, както и една монография.

Изложбата с 20 картини - портрети, нарисувани от Никола Гюзелев ще бъде в Историческия музей до 10 септември. Творбите се показват за първи път извън София и са един от малкото шансове ценителите да видят и другия талант на известния оперен певец, е посочил при откриването на изложбата кметът инж. Емануил Манолов. Той е припомнил, че в партньорство с Община Павликени фондация "Никола Гюзелев" връчва награда на неговото име на четирима изявени творци, за да стимулира техните таланти.

Откриването на изложбата е било съпроводено с камерен концерт, с участието на солисти от Софийската опера.