ЦИК: Без втори опит при машинното гласуване

Няма да се използва хартиена бюлетина при заявка за машинен вот, реши Централната избирателна комисия

Топ
19:45 - 06 Февруари 2021
4627
ЦИК: Без втори опит при машинното гласуване

При машинното гласуване на предстоящия парламентарен вот избирателят няма да има право на втори опит. Това става ясно от приетите условия и ред за машинно гласуване на Централната избирателна комисия (ЦИК).

"След произвеждане на гласуването се отпечатва от системата контролна разписка, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване", реши ЦИК. Също при избор за гласуване с машина, няма да може да се използва и хартиена бюлетина.

С решението се потвърждава, че машинно гласуване ще има във всички избирателни секции с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. Тя се проектира по същия начин, както хартиената.

При грешка в машината и гласуването се окаже невъзможно, вотът продължава на хартия.