ЦИК даде заден за името на коалициите

Актуални новини
08:26 - 30 Януари 2021
1765
ЦИК даде заден за името на коалициите

Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени неясната част от решението си за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 4 април (Решение № 1961-НС от 27 януари 2021 г.). Това съобщиха за телевизия "Евроком" от пресцентъра на "Демократична България".

По-рано днес политическата група подаде жалба срещу решението, както и поиска в писмо до ЦИК комисията сама да го преразгледа и да го отмени или измени на основание на чл. 91, ал.1 от АПК. Става дума за написаното в т. 4 от решението, че “наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.”

От обединението се мотивираха, че условието е неясно, а тълкуването води в две посоки: ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията; или се въвежда изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

На извънредно заседание тази вечер ЦИК отмени спорната част.

Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Това означава, че “Демократична България” ще може под името “Демократична България”, с посочване на трите партии съставят коалицията - “Демократи за силна България”, “Да, България!” и “Зелено движение” да сме яви на тези избори.

Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, не винаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато “Демократична България” осъществи”, заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.