ЦИК и МС ще работят в екип за прозрачни избори (ВИДЕО)

Всякаква информация, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговаря на изискванията, не е вярна, отсече Камелия Нейкова

Актуални новини
15:57 - 16 Септември 2024
1104
ЦИК и МС ще работят в екип за прозрачни избори (ВИДЕО)

ЦИК и МС ще работят заедно, за да повишат доверието в изборния процес и изборите да бъдат прозрачни. Това стана ясно след среща между Централната избирателна комисия и Министерски съвет. Те дадоха съвместно изявление във връзка с подготовката на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024.

На тази среща е обсъдено взаимодействието между ЦИК и МС за подготовката за избора, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Обсъдихме предложенията, постъпили до ЦИК. Те са изпратени да се надградят дейностите, които са предприети от ЦИК, така че заедно ЦИК и МС ще работим да повишим доверието в изборния подпроцес, да станат по прозрачни изборите“, посочи още Нейкова.

"Наистина ще работим съвместно тези избори да са все по-публични и прозрачни", добави служебният министър на електронното управление Валендин Мундров.

„По отношение на специализираната хартия за машинно гласуване искам да подчертая, че от промяната на Изборния кодекс в края на 2022 г. досега доставчик е печатницата на БНБ. Изискванията са спазени. Те са изпратени в ЦИК в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване. Същите са предоставени на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване – „Сиела норма”.

Всякаква информация, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговаря на изискванията, не е вярна.

В петък отправихме молба към управителя на БНБ печатница на банката публично да вземе позиция по темата, така че да не се създава напрежение”, обясни още Нейкова.