ЦИК избра чужди машини за гласуване

Българският проект бил отхвърлен несправедливо, оплакват се разработчиците му

Политика
17:00 - 17 Декември 2020
2604
ЦИК избра чужди машини за гласуване

ЦИК излезе с решение за машинното гласуване по процедура за доставка на 9600 машини за гласуване за предстоящи парламентарни Избори 2021 г., но проектът вотът да се осъществи с български апарати е бил отхвърлен, съобщи шефът на фирмата, разработила проекта - Ангел Чобанов. 

В работната група на ЦИК участват 11 членове: юристи от ЦИК и външни експерти, които не са юристи, както и представител на държавната фирма "Информационно обслужване". 

Юристите от ЦИК в работната група са подписали финалния протокол който е представен на ЦИК с особени мнения, указващи, че са против отхвърлянето на българските машини за гласуване.

ЦИК е дала тридневен срок за обжалване пред ВАС на Българските машини за гласуване, независимо, че не спира процедурата.

Тази нощ в 23.59 ч. изтича срокът за подаване на ценови и технически оферти на 6-те фирми, допуснати до втората фаза.

"Особените мнения указват, че първият консорциум на Българските машини е нелегитимен и няма Булстат, и затова не съществува в правния мир, а вторият консорциум на Българските машини за гласуване е с изрядни документи, има и Булстат, но въпреки това е отхвърлен от процедурата.

На всички останали кандидати, които са допуснати за участие във втората фаза в процедурата, им беше предоставена възможността да направят корекция на документите си, а на консорциум „Българските машини за гласуване“ работната група на ЦИК не даде това право.

Така на парламентарните избори 2021 г. машината за гласуване ще бъде Смартматик, която никоя страна в Европа не допуска в изборния си процес", обясняват нашенците.